Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Íránský rapper dostal trest smrti | foto: Twitter.com

Nejdříve byl odsouzen na smrt, nyní byl zproštěný. Slavný íránský rapper bojoval za lidská práva

Veliké pozdvižení vyvolalo nedávné oznámení o trestu smrti pro slavného íránského rappera Toomaje Salehiho. Umělec s více než dvěma a půl miliony sledujícími na Instagramu delší dobu kritizoval tamní vládu a dlouhodobě se angažoval za svobodná práva žen v Íránu. Za své aktivity byl odsouzen k trestu smrti.
  12:19

Poté, co byl íránský rapper Toomaj Salehi odsouzen k trestu smrti, se ve světě rozjelo veliké úsilí za to, aby byl zbaven všech obvinění a propuštěn na svobodu. Podporu pro něj vyjádřil například kanadský poslanec Jonathan Wilkinson, který se do jeho aktivní podpory zapojil hlavně až po čtyřiadvacátém dubnu tohoto roku, kdy byl Salehi odsouzen k smrti. Íránská vláda je dlouhodobě kritizována za porušování a potlačování základních lidských práv, což si velmi dobře uvědomoval i slavný rapper, a proto proti ní aktivně vystupoval, což ho nakonec dostalo do vězení.

„Je důležité zajistit, aby tamní režim věděl, že svět sleduje jejich hrubé porušování lidských práv, včetně zatýkání mnoha lidí, jako je Toomaj Salehi na základě falešných nebo vykonstruovaných obvinění a nutí je k předstíraným procesům,“ uvedl v květnu Wilkinson. Salehi byl zatčen už v minulém roce a k trestu smrti byl odsouzen až v dubnu tohoto roku. Dříve byl velkým podporovatelem hnutí bojující za život a svobodu žen v Íránu. Jeho zatčení odstartovalo veliké protesty nejen například organizované již zmíněným hnutí v Íránu, ale i v dalších zemích.

Dá se říct, že zapojení kanadského poslance do jeho případu velmi pomohlo zrušení trestu smrti. Tamní vláda uvalila od roku 2022 už několik sankcí na desítky íránských soudních úředníků zapojených do rozsudku smrti Salehiho. To však podle Wilkinson stále nestačí. Salehi je stále ve vězení a hrozí mu dlouhé roky odnětí svobody. „To je dobrá zpráva, ale nestačí to. Íránský režim potřebuje okamžitě osvobodit Toomaje Salehiho a úplně zahodit jejich případ proti němu,“ reaguje Wilkinson na to, že byl Salehiho rozsudek smrti zrušen.

Příznivci známého rappera jásají na sítích ze zrušení rozsudku smrti a vyjadřují Salehimu podporu. „Nevím, jestli se mám smát nebo brečet, jedna z mých nočních můr skončila! Doufám ve svobodu ostatních hledačů svobody,“ komentuje rapperův příspěvek na Instagramu jedna slečna. „Máme radost, ale nebudeme šťastní, dokud Toomaje nepropustí,“ komentuje další. Salehi byl v tomto roce dokonce oceněn mezinárodní cenou Václava Havla za lidská práva.