Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Na TikToku se šíří další nebezpečný trend. Může způsobit zničující průjem

TikTok znovu diktuje trendy v oblasti zdraví, tentokrát s ricinovým olejem, který je propagován jako kouzelný elixír pro vše od pleti po detoxikaci. Ale pozor, i když ho influencerky neúnavně vychvalují, odborníci varují před skrytými nebezpečími. Tím hlavním je průjem, ale ne tak ledajaký – zničující, v některých případech až explozivní.
  5:00

TikTok není jen zdrojem vtipných videí, hudby a tanečků. Lidé na něm rádi sdílí a sledují nejrůznější návody na to, jak žít zdravěji. Někdy jde o neškodné recepty, jindy to jsou tipy, které zdraví můžou paradoxně uškodit. A právě takový trend se na populární síti nyní šíří. Hlavní roli hraje ricinový olej.

Objevuje se ve spojitosti s takzvaným „hot girl summer“, tedy trendem, který nabádá dívky k co nejlepší postavě na letní sezonu a do plavek. „Ricinový olej mi pomohl se vším. S pletí, s řasami, s nadýmáním, se vším. Opomíjený, ale tak super přípravek,“ vychvaluje ricinový olej jedna z TikTok influencerek vystupující pod pseudonymem Vanilla Swirl. Jenže vše není tak růžové, jak by se ve světě influencerů mohlo zdát.

Ricinový olej je na TikToku prezentován především jako účinný prostředek pro „detoxikaci“ těla. Nicméně odborníci varují, že jeho konzumace může mít nežádoucí vedlejší účinek: explozivní průjem. „Po požití ricinového oleje dochází k aktivaci receptorů prostaglandinu, což vede k rychlým stahům, které pohánějí obsah vašeho střeva tak rychle, že není čas na řádné strávení a formování pevné stolice,“ vysvětluje Jane Clarke, odbornice na inkontinenci z australského Confidence Club.

hot girls use castor oil for EVERYTHING #castoroil #castoroilbenefit

2. června 2024 v 22:31, příspěvek archivován: 2. června 2024 v 22:31

Clarke dodává, že ricinový olej „brání absorpci tekutin ve střevech“, což způsobuje zrychlené střevní pohyby a může vést k dehydrataci, podvýživě a nerovnováze elektrolytů. „Z těchto důvodů, a navzdory tomu, o čem by vás TikTok influenceři chtěli přesvědčit, je vhodné vyhnout se požívání ricinového oleje úplně,“ radí.

I když byl ricinový olej v minulosti používán k léčbě zácpy nebo k vyvolání porodu, dnes už pro tyto účely není doporučován kvůli obavám o bezpečnost.

Ricinový olej má však jiná použití, například v kosmetice je považován za vynikající hydratační prostředek, a obecně se považuje za bezpečný pro vnější použití. Ale jemná pleť a vlasy jsou zhruba všechny výhody, které přináší.

„Není také pravda, že by aplikace oleje do pupíku léčila nemoci, ale může vám to zničit oblečení,“ komentuje Clarke další mýtus, který se ve vztahu k ricinovému oleji na TikToku šíří.

Přestože mnozí lidé na TikToku tvrdí, že ricinový olej může zázračně obnovit růst vlasů nebo vyzmizíkuje tmavé kruhy pod očima, někteří tvůrci propagují „balení ricinového oleje“ – nanášení oleje na látku a přikládání na břicho, což má údajně pomáhat trávení, zmírňovat křeče nebo detoxikovat tělo a léčit nemoci. Ale zdravotničtí profesionálové tyto tvrzení označují za nesmyslné.

„Nejnebezpečnější mýty, které neustále vidíme na platformách jako je TikTok, nejen od samotných tvůrců, ale zejména v komentářích, jsou, že 1) ricinový olej je lék na vše, včetně rakoviny, a že 2) ricinový olej je zázrak pro hubnutí,“ vysvětluje Clarke. „Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by ricinový olej měl jakýkoli vliv na vážné nemoci jako je rakovina. To je prostě nepravda a tyto mýty jsou škodlivé.“