Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Půllitr piva (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Jak se rychleji opálit? Stačí se polít pivem. Na TikToku se šíří další bizarní trend

Na TikToku se šíří nový trend s vychytávkou na rychlejší opalování. Stačí se jen místo opalovacího krému potřít pivem. Odborníci však před ním varují, mohl by být totiž nebezpečný. Pivo by mohlo pokožku dehydrovat. Zároveň hrozí riziko rakoviny kůže.
  8:00

Léto je v plném proudu a většina mladých vyrazila k moři na dovolenou, ze které se samozřejmě chtějí vrátit co nejvíce opálení za co nejkratší dobu. Co by jim ale k tomu mělo dopomoct? Na TikToku se šíří bizarní trend, který radí polévání pivem.

Princip opalování pivem je jednoduchý. Polijete si nohy, ruce a vlastně celé tělo a celí se jím potřete. Někteří proto začali nový trend přezdívat pivní sprchou. Pak si jen lehnete na slunce a čekáte až se opálíte. Nebo v mnoha případech přinejmenším spálíte.

Sice prý trend zaručuje stoprocentní úspěch, experti se shodují, že má nezanedbatelná rizika. Dermatoložka z Clevelandské kliniky Shilpi Khetrapal pro televizi FOX8 News popsala, že by polévání pivem mohlo pokožku vysušit a vy byste tak mohli být jednodušeji dehydratovaní nebo dostat úpal.

@imracim 30 views expected 😂☀️☀️ #sunbathinghack #sunbathing #tanhacks #sun #beach #sunnybeach #bulgarie #dz #algerian #bulgaria #summer #goodvibes ♬ Sunny Day - Ted Fresco

Pivo zároveň jednoznačně nikoho nemůže ochránit před slunečním zářením, protože jednoduše neobsahuje žádný ochranný faktor SPF. Hrozí tak spálení a spolu sním mohou přijít puchýře, nevolnost, mdloby, závratě nebo dezorientace.

Ochranný faktor při delším pobytu na slunci je povinností. Spálení totiž zvyšuje rizika onemocnění rakoviny kůže. UV paprsky mohou poškodit kožní buňky, což způsobí nepříjemné výrůstky na kůži, které jsou pro každého nebezpečné. Může také oslabit imunitní systém, čím se oslabí nejúčinnější obrana proti množícím se rakovinovým buňkám.

@itvnews Heard of a ‘beer tan’? 🍻#beer #beertan #tanning #sun #skincare #summer ♬ original sound - itvnews

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvádí, že je pro tělo pobyt na slunci nevhodný. Zejména pokud na něm trávíte několik hodin a neaplikujete ochranný faktor, což je u potírání pivem obvyklé. Upozorňuje, že pokud je pobyt na slunci nutný, je třeba pravidelně každé dvě hodiny aplikovat ochranný faktor znova, jinak by mohlo mít sluneční záření pro tělo negativní účinky.